Alles over puistjes

Heb je last van puisjes? Vind dan hier onze beste tips en huidverzorgingsproducten om puistjes te voorkomen. Voor een stralende huid. Voor die onweerstaanbare aantrekkingskracht.

 • WAT ZIJN PUISTJES?

  Een puist of een pukkel is een kleine ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door een ontstoken talgklier. De witte kopjes bij puisten komt door ophoping van talg en rode bultjes komt door de ontsteking. Ze komen voor op je rug, je kin en je voorhoofd. Puistjes komen dikwijls voor bij mensen met een gemengde of vette huid. Bij een vette huid vertonen de talgklieren een verhoogde talgproductie en talgafscheiding. De huid van je gezicht kan deze overvloed aan talg niet verwerken; de poriën van de huid staan wijd open (grove poriën) en deze  geraken gemakkelijk verstopt. Zo ontstaan dan puistjes en mee-eters.

 • HOE ONTSTAAN PUISTJES? WAT IS DE OORZAAK VAN PUISTJES?

  Er zijn verschillende oorzaken van puistjes. In de puberteit bijvoorbeeld ontstaan dikwijls puistjes (jeugdpuistjes). Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren dan namelijk meer talg dan normaal. Afschilferende huidcellen blijven aan elkaar kleven en dit kan een verstopping in de poriën veroorzaken. De talgklieren blijven talg produceren, waardoor er in de poriën een ophoping van talg ontstaat. Deze ophopingen worden dan puisten, pukkels met witte kopjes of rode bultjes.

 • WANNEER KUNNEN PUISTJES NOG VOORKOMEN?

  Tijdens de menstruatie kan je meer puistjes hebben dan normaal. Dit is meestal het gevolg van de hormonale veranderingen die in je lichaam plaatsvinden wanneer je ongesteldbent. Men noemt dit ook wel eens een break-out. Als je veel zweet, neemt de talgproductie ook toe. Hierdoor kunnen puistjes en acné verergeren. Tijdens de zwangerschapje maakt de huid meer talg aan dan gewoonlijk door de hormonale veranderingen tijdens deze periode. Hierdoor kan je tijdens de zwangerschap ook meer last krijgen van puistjes (hormonale acne). Verder is het niet wetenschappelijk bewezen of je van chocolade eten, slechte hygiëne en vitaminetekort puistjes krijgt. Vooral wat de chocolade betreft, zijn we bij Julien Deluxe wel heel blij!

 • HOE KAN IK PUISTJES VOORKOMEN?

  Of het nu tijdens je menstruatie is, tijdens de pubertijd, tijdens de zwangerschap, of om het even wanneer, puistjes kan je o.a. voorkomen door je huid goed te reinigen. Gebruik hiervoor een product dat geschikt is voor de reiniging van een vette huid en dat de talgafscheiding regelt zonder de huid uit te drogen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je voldoende water drinkt (2 liter per dag) om de huid te hydrateren en te zuiveren van binnen uit.

 • MOET JE PUISTJES UITDRUKKEN? HOE KAN IK PUISTJES VERWIJDEREN?

  Het antwoord op deze vraag is kort en bondig : nee. Ook al wil je zo snel mogelijk van die dikke puist afgeraken en is de verleiding zeer groot om het uit te knijpen, je kan dit beter niet doen. Als je puisten te hard gaat uitdrukken, kan je namelijk last krijgen van littekens. Bovendien kan een puist uitknijpen er juist voor zorgen dat er een nieuwe puist ontstaat, omdat er bijvoorbeeld vuil van onder je nagels in het wondje terecht komt en er op die manier een nieuwe ontsteking ontstaat.

  Wat je dan wel moet doen om puistjes te verwijderen? Het beste is natuurlijk om puistjes te voorkomen door een goede gezichtsverzorging met producten die geschikt zijn voor de gemengde tot vette huid. Verder bestaan er verschillende producten om puistjes te behandelen. Uw huisdokter, dermatoloog of apotheker kan je hierover alle nodige uitleg geven.

 • TIEN TIPS TEGEN PUISTJES, WAT MOET JE DOEN ALS JE PUISTJES HEBT?

  1 - Blijf van de puistjes af, niet uitknijpen, niet krabben. Laat uw huid zo veel mogelijk met rust. Dep je huid na het wassen voorzichtig droog. Overmatig wassen en wrijven zal de huid alleen maar irriteren.

  2 - Er is al heel veel gezegd en geschreven over voeding en acne. Is er nu wel of geen verband tussen voeding en acne aangetoond? Gaan suiker, chocolade, melkproducten, vette voeding acne verergeren of niet? Daar bestaan veel tegenstrijdige en onduidelijke berichten over. Het is natuurlijk altijd goed en verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Maar af en toe genieten van een lekker stukje chocolade, kan absoluut geen kwaad. Ook dat genieten draagt bij tot die onweerstaanbare aantrekkingskracht.

  3 - Zonlicht en zonnebank helpen niet tegen puistjes. Integendeel, in de zomer kan je zelfs meer last hebben van puistjes.

  4 - Zorg voor een grondige reiniging en verzorging van je gezicht, elke ochtend en elke avond, met de juiste huidverzorgingsproducten.

  5 - Geef je gezicht af en toe een uitgebreidere behandeling voor een diepgaandere reiniging en hydratatie.

  6 - Gebruik enkel gezichtsverzorgings producten die de talgproductie regelen en die dus geschikt zijn voor de gemengde tot vette huid.

  7 - Gebruik geen producten die de huid uitdrogen. Uiteindelijk zal je huid alleen maar vettiger worden en meer gaan glimmen en meer puistjes vertonen.

  8 - Drink genoeg water (2 liter per dag) om je huid van binnenuit te voorzien van vocht, afvalstoffen af te voeren en te reinigen waardoor de kans om puistjes te krijgen verminderd wordt.

  9- Acne geneest uiteindelijk vanzelf. Met geduld en een goede gezichtsverzorging geraak je al heel ver.

  10 - Bij heel erge acne, of wanneer je je zorgen maakt, wanneer je nog meer vragen hebt, raadpleeg dan uw huisarts, dermatoloog of apotheker.