Hoe verzorg en onderhoud ik mijn baard?

Home / Baard en Snor

Voor een baard in topconditie is het uiterst belangrijk dat deze goed verzorgd en onderhouden wordt, met de beste baard verzorgingsproducten. Lees hier de tips rechtstreeks van award winning barbier Julien, voor het optimale onderhoud van je baard. 

Baard verzorging en onderhoud:

 1. Wassen met baardshampoo of baardzeep
 2. Borstelen met een baardborstel
 3. Bijknippen met een baardschaar en baardcontouren bijwerken
 4. Voeden en hydrateren met baardconditioner
 5. Voeden en hydrateren met baardolie
 6. Stylen en in model brengen met baardbalsem of een baardwax
 7. Kammen en borstelen
 8. Ga naar de barbier

Bonustip 1: Gebruik niet teveel van een product

Bonustip 2: Begin vanaf dag één met het verzorgen van je baard

Bonustip 3: Deze stappen gelden ook voor de verzorging van je snor

Alle ongemakken die je bij een baard kan ervaren, zijn te vermijden door dit stappenplan te volgen. Je zal de trotse eigenaar zijn van een baard die:

 1. mooi glanst, en er niet dof uitziet
 2. zacht aanvoelt, en niet hard en stug is
 3. er vol uitziet
 4. niet jeukt 
 5. geen schilfers heeft
 6. geen huidirritaties veroorzaakt
 • Waarom is de verzorging van mijn baard belangrijk?

  De baard wordt steeds populairder, meer en meer mannen laten er ééntje groeien. Maar om een mooie, volle, gezonde baard te laten groeien, moet je er wel iets voor over hebben. Deze moet namelijk dagelijks verzorgd en onderhouden worden om netjes voor de dag te komen. En ook als er dan eindelijk een mooie baard gegroeid is, die perfect bij je gezicht en je persoonlijkheid past, moet die nog steeds elke dag verzorgd en onderhouden worden. Want je wilt natuurlijk geen wilde baard, met haartjes die er langs alle kanten uitspringen, die hard en stug aanvoelt, die er dof uitziet en die bovendien nog jeukt ook en vol schilfers zit. Nee, je wilt een mooi glanzend, zacht, vol exemplaar, zonder schilfers en zonder jeuk. Barbier Julien heeft jarenlange ervaring en weet perfect wat je moet doen, maar ook wat je vooral niet moet doen, om een baard te laten groeien waar je van geniet en terecht trots op bent. Waarschijnlijk zie je door de bomen allang het bos niet meer, want er is een enorm aanbod aan merken en aan baardverzorgingsproducten. Wij bij Julien Deluxe stellen jou de producten voor waar wij fan van zijn. Stuk voor stuk kwalitatieve producten voor de verzorging van je baard. Ze worden allemaal dagelijks gebruikt in onze barbershop. We kennen ze dan ook door en door. En elke tip die wij hier geven, is gebaseerd op onze ervaring en op onze kennis. Wij willen jou niet zomaar een product verkopen; wij willen jou helpen om de trotse eigenaar te worden van een mooie baard die in topconditie is. Voor die onweerstaanbare aantrekkingskracht. Je zal snel merken dat er een enorm verschil is tussen baarden die met goede baard producten verzorgd en onderhouden worden, en baarden die men zijn gang maar laat gaan. Het motto van Julien Deluxe is dat jij het leven moet kunnen leven zoals jij het wilt. Wat jij mooi vindt is goed voor jou. Wat je stijl ook is, het is jouw stijl. Jij bepaalt wat mooi is voor jou. Tenminste, dit standpunt is geldig voor je outfit en je interieur, voor alle spullen in je leven. Er is echter één ding dat hier een uitzondering op is en dat is je baard. Wil je er eentje laten groeien? Dan moet die verzorgd en onderhouden worden. Zonder compromissen. Het kan echt niet dat je die maar in het wilde weg laat groeien en zijn gang laat gaan. Nee, die inspanning moet je er echt voor over hebben.

 • Sapiens beste baardverzorging set

  Maak kennis met de complete baardverzorgingsset van Sapiens. Alles wat je dagelijks nodig hebt in een mooie waterdichte toilettas.

  Sapiens Baardverzorgingsset 

Eén ding is zeker: een baard die niet onderhouden wordt, wordt kurkdroog en gaat hard en stug aanvoelen. De huid eronder gaat vol witte schilfers zitten en enorm jeuken.

 • Alles over baardverzorging

  Een baard laten groeien gaat niet vanzelf. Naast goede producten, is er nog iets dat onmisbaar is om een mooie en gezonde baard te laten groeien: discipline, geduld en doorzettingsvermogen. Zowel tijdens het groeien van een beginnend exemplaar als bij het onderhouden ervan als hij voor jou de juiste lengte heeft, kan je last krijgen van allerlei vervelende dingen zoals jeuk, irritaties, droge huid onder de baard, baardroos en schilfers. Volhouden en een dagelijkse routine is de boodschap om al deze ongemakken te voorkomen. Het is niet zo dat bijvoorbeeld één keer baardolie gebruiken, al de ongemakken gaat voorkomen. Volg onderstaande stappen en maak er een gewoonte van om dit stappenplan toe te passen. Je zal ervoor beloond worden met een mooie glanzende baard. Zoals je ondertussen weet is het standpunt van Julien Deluxe dat je minstens deze inspanning moet kunnen opbrengen. Voor alle andere zaken in je leven bepaal jij wat mooi is.

 • STAP 1 - WASSEN - MAX 2 TOT 3 KEER PER WEEK

  Net zoals de haren op je hoofd moeten ook de haren van je baard en de onderliggende huid af en toe gewassen worden. Dit is de eerste stap in de verzorging. Doe dit zeker niet dagelijks, maar 2 à 3 keer per week is voldoende. Belangrijk bij het wassen is dat je geen gewone shampoo of douchegel gebruikt, maar wel een baardshampoo of een baardzeep, die speciaal ontwikkeld werd voor het wassen van je baard. Het probleem met een gewone shampoo of zeep is namelijk dat deze een uitdrogend effect gaan hebben met alle vervelende gevolgen van dien zoals een harde en stugge baard, jeuk, huidirritaties en schilfers in je baard. Een baardshampoo en een baardzeep daarentegen hebben niet enkel een reinigende functie, maar gaan hem ook zacht maken, hydrateren, en dus voeden en verzorgen waardoor uitdroging voorkomen wordt. Het is ook belangrijk dat je je baard droog dept, en niet droog wrijft. Te hard wrijven kan namelijk de haren beschadigen, irritaties en knopen veroorzaken. En dat willen we natuurlijk niet. We willen onze inspanningen uiteraard niet teniet doen.

 • Hoe vaak moet ik mijn baard wassen?

  Was hem vooral niet te vaak. Twee à drie keer per week is zeker voldoende. Als je dit te vaak gaat doen, gaat de baard en de onderliggende huid droog worden. Dit heeft dan dezelfde gevolgen en dezelfde problemen treden op als bij het gebruik van de verkeerde producten: een baard die niet zacht aanvoelt, die jeukt, waar baardschilfers in zitten en een onderliggende huid die geïrriteerd geraakt. Als je natuurlijk uitermate veel zweet of bijvoorbeeld stoffig werk doet, dan kan het aangewezen zijn om hem toch meer te wassen, maar dan raden wij aan om de volgende stappen van borstelen, voeden en hydrateren nog zorgvuldiger toe te passen. Maar wees gerust, en hou de moer er in. Je inspanningen zullen beloond worden. Daar moet je op vertrouwen.

Baardshampoo

 • De baardshampoo's van Dr K Soap Company bevatten pro-vitamine B5 (panthenol) en glycerine die zorgen voor een gezonde baard met een mooie, natuurlijke glans. Panthenol en glycerine zijn natuurlijke bevochtigers, ze trekken vocht aan, vangen het op en houden
  het vast in je haar en je huid. Deze ingrediënten zorgen er dan ook voor dat je baard en de onderliggende huid niet uitdrogen. Het voorkomen van uitdroging is zowat het belangrijkste element in de dagelijkse verzorging van je baard.

Baardzeep

 • STAP 2 - BORSTELEN- DAGELIJKS

  Na het wassen kan je de baard en de huid goed borstelen met een baardborstel, maar ook op andere momenten is het goed om hem te doorborstelen. Je huid bevat dode huidcellen, en hoe droger je huid is, hoe meer deze huidcellen zullen loskomen van de huid en als witte schilfers in je baard zullen terechtkomen. Dit geeft niet enkel een onverzorgd uiterlijk, maar veroorzaakt ook een vervelende jeuk. Door je baard goed te doorborstelen, ga je die dode huidcellen en schilfers er uit borstelen. Bovendien wordt je huid op die manier ook gaver en is ze in een optimale conditie om gemakkelijker het vocht en de voedingsstoffen op te nemen die je in een volgende stap van de dagelijkse verzorging gaat aanbrengen. Het goed borstelen kan bovendien een klein zen momentje zijn. Geniet er gewoon van.

Baardborstel

Clochard Deluxe Baardborstel

De Clochard Deluxe baardborstel ligt door zijn handig formaat gemakkelijk in de hand om je baard regelmatig goed te doorborstelen en om de olie en de balsem mooi te verdelen over je volledige baard.

Bekijk Clochard Deluxe Baardborstel
 • STAP 3 - BIJKNIPPEN EN CONTOUREN BIJWERKEN - WANNEER NODIG

  Je zal je baard regelmatig moeten bijwerken met een baardschaar, een trimmer of een scheermes. Niet alle haartjes zullen even snel groeien; waardoor ze niet allemaal dezelfde lengte gaan hebben, of er kunnen wilde, uitspringende haartjes te voorschijn komen. Dit geeft al snel een onverzorgd uiterlijk. Om dit op te lossen moet je met deze tools aan de slag. Als alle haartjes mooi dezelfde lengte hebben, ga je er direct veel verzorgder uitzien. Ook de baardcontouren zullen regelmatig bijgewerkt moeten worden. Gebruik een scheerproduct om je huid te beschermen tijdens het scheren van die baardcontouren. Als je het niet ziet zitten om dit zelf te doen, breng dan een bezoekje aan barbier Julien. Hij weet perfect wat hij moet doen om je baard te verzorgen en in model te brengen. Hij kan je ook advies geven over het onderhoud en hoe vaak je naar de barbier zou moeten gaan om je baard in topvorm te houden. Dit gaat een ware beleving zijn en de tips die je van hem krijgt zijn van onschatbare waarde.

Sapiens Baardschaar

Sapiens roestvrijstalen schaar met afgeronde uiteinden om de baard vakkundig bij te knippen en uitspringende haren weg te knippen.

Bekijk Sapiens Baardschaar
 • STAP 4- VOEDEN EN HYDRATEREN - NA HET WASSEN

  In de volgende stap, na het wassen, ga je een conditioner aanbrengen. Dit hoeft dus zeker niet elke dag gebruikt te worden. Maar als je veel last hebt van jeuk en schilfers is dit zeker aangewezen. Hier geldt meestal hetzelfde advies als bij het wassen: gebruik best een conditioner die speciaal ontwikkeld werd voor baardverzorging. De haren van je baard zijn namelijk niet hetzelfde als de haren op je hoofd. Een baard conditioner bevat ingrediënten die specifiek de haren van je baard gaan voeden en die knopen gaan voorkomen. Je gebruikt hem na het wassen, en masseert hem goed in de baard. Er bestaan conditionners die je na enkele minuten terug moet uitspoelen waarna je de baard kan droogdeppen. Maar wij bij Julien Deluxe zijn fan van de leave in Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray. Ten eerste omdat je deze wel voor hoofdhaar en baard kan gebruiken en ten tweede omdat je hem niet moet uitspoelen. We mogen af en toe ook naar ons gemak kijken. Maar niet enkel dat is de reden, het is gewoon ook een heel goede conditionner.

Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray

Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray

De conditioner die je voor haar en baard kan gebruiken, en niet hoeft uit te spoelen. Ideaal voor de dagelijkse verzorging.

Bekijk Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray
 • STAP 5 - VERDER VOEDEN EN HYDRATEREN - DAGELIJKS

  Breng dagelijks een baardolie aan voor die broodnodige voeding en hydratatie van de baard en de onderliggende huid. In de baardshampoo of de baardzeep die je gebruikt voor het wassen, zitten ook voedende ingrediënten, maar dit is zeker niet voldoende voor de verzorging en het onderhoud. Baardolie zal de onderliggende huid verzorgen, het zal diep in de huid indringen, en zo jeuk, huidirritaties en schilfers tegen gaan. Het zal ervoor zorgen dat je baard zacht aanvoelt, een mooie glans heeft en er niet dof en grauw uitziet. Gebruik een baardkam of een baardborstel om de olie gelijkmatig over je gehele baard te verdelen. We zeggen het nogmaals, we kunnen het niet genoeg benadrukken:

  GEBRUIK DAGELIJKS EEN BAARDOLIE. Dit product is echt de belangrijkste schakel en onmisbaar bij de dagelijkse verzorging.

  Lees meer over baardolie:

Uitdroging is de grootste vijand van je baard. Hydrateren is de oplossing. Baardolie is het ultieme middel om je baard te hydrateren en dus uitdroging tegen te gaan. Gebruik het product dagelijks.

Baardolie

 • STAP 6 - STYLEN EN IN MODEL BRENGEN

  Tenslotte kan je de baard stylen en in model brengen met een balsem of een baardwax. Deze gaan, net zoals de olie, vocht en voedingsstoffen geven aan de onderliggende huid zodat deze minder droog is en minder jeukt. Maar ze gaan vooral de haren op hun plaats houden. Je kan er de haren mooi mee in model brengen. Veel baardbalsems en waxen bevatten shea boter en bijenwas. Shea boter, of karitéboter, voedt en hydrateert de huid. Bijenwas geeft de balsem de hold, of stevigheid, die hij nodig heeft om de baard te kunnen stylen en in model brengen. Bijenwas voorziet bovendien het haar van essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A. Gebruik zeker niet teveel balsem. Je hoeft maar een klein beetje met de bovenkant van je duim te schrapen. Verdeel de balsem met een baardborstel of een baardkam gelijkmatig over de baard.

Baardbalsem

 • STAP 7 - KAMMEN EN BORSTELEN

  Zoals reeds gezegd, is het dagelijks kammen of borstelen echt een noodzakelijke stap voor een goede baardverzorging. Het kan zelfs geen kwaad om dit meermaals per dag te doen. Onze baardkammen en baardborstels hebben een handig formaat zodat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Kammen en borstelen gaat de haren ontwarren en uit de knoop halen, maar ook de natuurlijke oliën en de aangebrachte olie en balsem goed verspreiden over je baard. Bovendien gaat een goed doorborstelde baard er voller, en dus beter en gezonder uitzien. Lees hier meer over het krijgen van een vollere baard.

De beste baard en snor producten kopen doe je bij Julien Deluxe