Hoe kan ik mijn baard zachter maken? 7 tips voor een zachte baard

Home / Baard en Snor

Een zachte baard laten groeien en onderhouden, die niet prikt en niet pluist, gaat niet vanzelf. Laat zien dat je er wat voor over hebt en volg onze stappen en tips, rechtstreeks van de barbier, om een onweerstaanbaar zachte baard te krijgen: 

 1. Was je baard met een baardshampoo of een baardzeep
 2. Borstel hem met een baardborstel
 3. Voed en hydrateer met een baard conditioner
 4. Voed en hydrateer met een baardolie
 5. Breng je baard in model met een baardbalsem
 6. Gebruik een baardkam of een baardborstel
 7. Herhaal en hou vol
 • STAP 1 - Was je baard met een baardshampoo of een baardzeep

  1. Advies 1 voor een zachte baard: was hem niet met een gewone shampoo, maar gebruik een baardshampoo of een baardzeep die niet alleen gaat reinigen, maar ook gaat voeden en verzorgen. De haren van je baard zijn namelijk niet hetzelfde als de haren op je hoofd. Ze zijn harder en droger dan hoofdharen. Een gewone shampoo gaat je baard uitdrogen, waardoor de haren er dor gaan uitzien en hard en stug gaan aanvoelen. En we gingen toch voor een zachtere baard, juist? Een shampoo die speciaal ontwikkeld werd voor het schoonmaken van je baard, bevat hydraterende eigenschappen, en dat is juist wat je nodig hebt voor een mooie, zachte baard.
  2. Advies 2: was hem niet te vaak. Het is zeker niet nodig om dit dagelijks te doen. Twee à drie keer per week volstaat. Teveel wassen gaat hem namelijk uitdrogen, alsook de onderliggende huid en dat is nu net wat we moeten vermijden. Uitdroging is namelijk het grootste probleem en veel van de ongemakken die je kan ervaren zijn te wijten aan uitdroging, zoals baard jeuk, baard schilfers en huidirritaties.
  3. Advies 3: gebruik niet teveel shampoo of zeep. Je hebt echt niet veel nodig. Begin met een klein beetje en probeer het uit. Het is echt niet zo dat meer wasproduct de baard properder gaat maken.

Baardshampoo voor het wassen, maar ook om te verzorgen:

Baardzeep voor de reiniging en de verzorging:

 • STAP 2 - Borstel je baard met een baardborstel

  Op je huid bevinden zich dode huidcellen die gaan loskomen en schilfers gaan vormen. Die dode huidcellen en schilfers zorgen ervoor dat de voedingsstoffen van de producten die je in de volgende stappen gaat aanbrengen,  minder goed de huid kunnen bereiken. Het gevolg hiervan is dat je huid en baard niet voldoende voedingsstoffen krijgen en onvoldoende gehydrateerd worden. Hierdoor wordt je huid droog en je baard droog en hard, met alle gevolgen van dien zoals jeuk en baardroos. Met een borstel kan je die dode huidcellen en schilfers verwijderen zodat de voedingsstoffen wel bij de huid geraken, en je baard dus minder gaat jeuken, en zachter gaat aanvoelen.

Baardborstel

Clochard Deluxe Baardborstel

Het ideale hulpmiddel om je baard te doorborstelen en zo losse haren, vuil en huidschilfers te verwijderen, wat zal bijdragen in het verkrijgen van een zachter exemplaar.

Bekijk Clochard Deluxe Baardborstel
 • STAP 3 - Voed en hydrateer je baard met een conditioner

  Na het wassen en het borstelen kan je een baard conditioner aanbrengen die de baard en de onderliggende huid gaat verzorgen, voeden en vocht toedienen. Hierdoor ga je vervelende ongemakken zoals irritaties van de huid, jeuk en baard schilfers vermijden en ga je een zachte baard verkrijgen.

Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray

Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray

Een conditioner die je wel voor haar en baard kan gebruiken, en die niet uitgespoeld hoeft te worden. Ideaal als je weinig tijd hebt en toch voor een zacht exemplaar wilt gaan.

Bekijk Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray
 • STAP 4 - Voed en hydrateer je baard met baardolie

  Baardolie is eigenlijk het belangrijkste product dat je nodig hebt om een zachte baard te krijgen. Of je nu een beginnende baard hebt, of een stoppelbaard, een korte of een lange, of een dikke en volle baard, deze olie is onmisbaar voor een zachte baard in topconditie. Het is als het ware voeding en verzorging voor zowel je baard als de onderliggende huid. Het zorgt ervoor dat uitdroging vermeden wordt. En uitdroging veroorzaakt niet enkel een harde, stugge baard, maar in feite zijn alle vervelende ongemakken die met een baard, die niet goed verzorgd wordt, gepaard kunnen gaan te wijten aan uitdroging:

  Je hebt slechts een paar druppeltjes nodig. Doe er enkele, of begin met eentje, in je handpalmen en wrijf je handen over elkaar zodat de olie over je handen verspreid zit. Masseer de olie in je baard en gebruik een baardkam of een baardborstel om hem gelijkmatig te verdelen van de wortels naar de punten toe.

  Lees meer over baardolie:

Baardolie om je baard te voeden en te hydrateren:

 • STAP 5 - Breng je baard in model met een baardbalsem

  Naast baardolie ga je ook een goede baard balsem moeten gaan gebruiken om het plaatje compleet te maken. Baardolie mag dan wel het wondermiddel voor de verzorging zijn, met baardolie alleen kan je je baard niet stylen en in model brengen. Daarvoor heb je een baard balsem nodig. Deze gaat de haren ook voeden, maar heeft toch vooral een styling functie. Je kan er de wilde haren mee temmen, en op hun plaats houden en de baard mooi vorm geven. Met je duimnagel moet je slechts een klein beetje balsem schrapen. Wrijf hem tussen je handen en je lichaamswarmte zal hem doen smelten zodat hij vloeibaarder wordt en gemakkelijk aan te brengen is. Masseer de gehele baard alsook de onderliggende huid en gebruik een baardkam of een baardborstel om de balsem gelijkmatig te verdelen.

Baardbalsem om je baard te stylen en in model te brengen:

 • STAP 6 - Gebruik een baardkam of een baardborstel

  Een baardkam of baardborstel gebruik je niet alleen om de olie en de balsem mooi gelijkmatig over te verdelen. De kam is het handigst om je baard in model te kammen na het aanbrengen van de balsem en om klitten en knopen uit te kammen. Een baardborstel is dan weer een heel goed hulpmiddel om je baard goed te doorborstelen. Op die manier ga je ook de onderliggende huid als het ware scrubben waardoor vuiligheid en dode huidcellen die zich op de , vooral droge, huid bevinden verwijderd worden. Zo vermijd je schilfers in de baard. Door hem goed te doorborstelen worden de haren bovendien zachter en gaat je baard er voller uitzien. En dat is toch de bedoeling, een zacht exemplaar bekomen en behouden. De ene man gebruikt beide, de andere gebruikt liever de kam of de borstel. Dat is heel persoonlijk. Minstens één van beide zou tot je verzorgings producten moeten behoren.

Baardkammen voor de dagelijkse verzorging:

 • STAP 7 - Herhaal en hou vol

  Wie dacht dat hij snel een zachte baard zou behalen door deze tips maar eens sporadisch toe te passen, heeft het mis. Het geheim van een zacht exemplaar zit hem in de consequente dagelijkse verzorging. Pas deze tips dagelijks toe als onderdeel van je ochtendroutine bijvoorbeeld, gebruik daarbij de beste verzorgingsproducten en je zal gegarandeerd resultaat bereiken.

Een zachte baard is niet alleen aangenaam voor jezelf en mooi om naar te kijken, maar doordat de punten niet meer hard en stug zijn, gaan ze de huid van diegene die je een zoen geeft, niet meer prikken en irriteren. Mooi meegenomen, toch?

 • Heb je nog vragen? Barbier Julien heeft jarenlange ervaring en kan je dan ook tips en advies op maat geven. Aarzel niet om contact op te nemen via info@julien-deluxe.com. Hij zal zo snel mogelijk je vraag beantwoorden.