Hoe kan ik mijn baard in model brengen?

Home / Baard en Snor

Je hebt eindelijk besloten dat je een baard gaat laten groeien. Welkom tot de club van de bebaarde mannen. Je zal echter snel merken dat een baard laten groeien wel wat inspanning vraagt. De haren gewoon laten groeien en hun gang laten gaan zal niet volstaan. Allereerst vraagt je baard een dagelijkse verzorgingsroutine. Lees er alles over in deze artikels:

Maar naast de verzorging zal je hem ook moeten modelleren en stylen. Lees hier hoe je dat doet, pas onze adviezen toe en je zal beloond worden met bewonderende blikken.

5 tips om je baard in model te brengen:

 1. Baard scheren
 2. Baard trimmen
 3. Baard knippen
 4. Baardbalsem of baardwax gebruiken
 5. De barbier bezoeken
 • Baard scheren met open scheermes

  Tip 1 - BAARD SCHEREN

  Scheren?? Je zal je misschien afvragen waarom een baard geschoren moet worden. Wij horen heel regelmatig mannen zeggen dat ze een baard laten groeien en bijgevolg niet hoeven te scheren. Niets is echter minder waar. De lengte van je baard moet regelmatig bijgehouden worden door hem te scheren, te trimmen en hem bij te knippen. Ook de baardcontouren hebben regelmatig onderhoud nodig en moeten zo nu en dan bijgewerkt en afgelijnd worden.

 • Tip 3 - BAARD KNIPPEN

  De baardharen gaan niet allemaal aan hetzelfde tempo groeien. Ze gaan bijgevolg ook niet allemaal dezelfde lengte hebben. Sommige haren doen er trouwens maanden over om tot de gewenste lengte te groeien. Er kunnen ook hier en daar enkele wilde, langere haren uit je baard springen. Als je dit allemaal gewoon zijn gang laat gaan, ga je al snel een onverzorgd uiterlijk bekomen. Neem een baardschaar ter hand en knip je baardharen tot een mooie, egale baard. De uitspringende kerels wegknippen vraagt niet veel tijd en kan je doen tijdens de dagelijkse verzorging. Het gelijkmatig knippen van je volledige baard met een schaar vraagt natuurlijk iets meer tijd en het vereist een geoefende hand. de enige manier om het onder de knie te krijgen is oefenen.

  10 stappen om je baard bij te knippen

  1. Zorg ervoor dat je baard schoon en droog is.
  2. Ga voor een voldoende grote spiegel staan en zorg dat je voldoende licht hebt.
  3. Leg een handdoek of een groot stuk papier voor u waarmee je de afgeknipte haren kunt opvangen.
  4. Neem een roestvrijstalen baardschaar met afgeronde uiteinden zodat je geen verwondingen gaat aanbrengen tijdens het knippen. Zorg ervoor dat de messen van de schaar voldoende scherp zijn.
  5. Kam of borstel je baard met een baardkam of een baardborstel zodat alle aanwezige knopen eruit verwijderd zijn. Het heeft geen zin om te beginnen knippen in een baard die vol klitten of knopen zit.
  6. Kam daarna je baard met een baardkam, vanaf de oren, recht van boven naar beneden, met de groeirichting mee, Hou de kam op een gekozen afstand van je huid en knip de haren die aan de buitenkant van de kam zitten af.
  7. Knip de haren niet te kort, meer afknippen kan nog altijd, maar lengte die weg is, is weg. Neem rustig je tijd voor het knippen en zorg dat je ontspannen bent.
  8. Kam nogmaals door je baard om te controleren of hij overal even lang is.
  9. Knip de haren van de kin.
  10. Kam de snorharen recht naar beneden en knip de haren weg die over je lip komen, waarbij je een rechte lijn aanhoudt.

Een korte baard zal regelmatiger moeten bijgewerkt worden dan een langer exemplaar. De haartjes groeien immers niet allemaal even snel. Dit geeft bij een kort model sneller een onverzorgd uiterlijk dan bij een langer model.

 • Tip 4 - BAARDBALSEM of BAARDWAX GEBRUIKEN

  Als final touch in de dagelijkse verzorging van je baard ga je een baardbalsem of een baardwax gebruiken. Deze producten verzorgen de baardharen en de onderliggende huid en zijn vooral bedoeld om je baard in model te brengen en te stylen. Bovendien geven ze een mooie glans aan de baard. Baardwax is een beetje steviger dan baardbalsem en wordt gebruikt om een wilde baard in bedwang te houden en te modelleren. Met een baardkam of een baardborstel kan je de balsem of de wax mooi gelijkmatig verdelen.

Baardbalsem

Hoe gebruik je baardbalsem? Kijk in dit filmpje hoe je het moet aanbrengen:

 • Baard en snor van barbier Julien

  Tip 5 - BRENG EEN BEZOEK AAN DE BARBIER

  De barbier is de aangewezen persoon om jou bij te staan bij het laten groeien en onderhouden van een baard. Hij is jouw rots in de branding. Maak regelmatig een afspraak met hem en profiteer van zijn vakkennis. Zie je het niet zitten om je baard zelf te scheren? Dat begrijpen we. Je kan regelmatig een afspraak maken om je baard door hem in model te laten brengen. Hij zal je ook een heleboel advies geven om zelf thuis aan de slag te gaan. Hij zal je een antwoord geven op al jouw vragen omtrent het in model brengen van je baard, zoals:

  en nog veel meer.