Welke baard past bij mij?

Home / Baard en Snor

Welke baardvorm het beste bij jou past, wordt bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn:

 1. de vorm van je gezicht
 2. de hoeveelheid baardgroei
 3. jouw doorzettingsvermogen

Ben je eindelijk zover dat je beslist hebt om een baard te laten groeien? En heb je al onze tips en adviezen om de trotse eigenaar van een prachtige baard te worden, al gelezen? Misschien ben je ze zelfs al aan het toepassen en heb je al een aardig exemplaar kunnen laten groeien. Maar dan komt op een gegeven moment natuurlijk de vraag welke baardvorm bij jou past. Lees hier de tips en adviezen rechtstreeks van barbier Julien om te weten te komen welke vorm voor jou geschikt is.

 • Waar moet ik op letten bij de keuze van een baardvorm?

  Er zijn veel verschillende soorten en modellen van baarden. Maar vooraleer wij hier dieper op in gaan, willen wij eerst nog eens het motto van Julien Deluxe benadrukken. Bij Julien Deluxe geloven wij dat jij het leven moet kunnen leiden zoals jij het wilt. Wat jij mooi vindt, is goed voor jou en past bij jou. Wij vinden het belangrijk dat jij jouw eigen stijl kan creëren en die ook kan tonen aan de buitenwereld. Of dat nu een onopvallende, alledaagse, klassieke stijl is of een eerder opvallende, uitbundige, funky stijl dat maakt totaal niet uit. Het is jouw stijl. Waar wij eventueel nog kunnen mee leven is dat je rekening moet houden met je partner, maar dat moet je zelf uitvechten en beslissen hoever je daar in wilt gaan. Ook dat bepaal je zelf. Wat ons betreft is er verder slechts één element waarvoor ons motto niet geldig is en dat is de verzorging van je baard. Een baard moet verzorgd worden. Punt. Vind jij het mooi om een wilde, dorre, onverzorgde haardos te laten groeien aan je kin? Mis! Scheer hem dan maar vlug af. De mensheid zal je dankbaar zijn. Maar de vorm van je baard? Lang, lort, breed, smal, rond, vierkant? Dat bepaal jij dan weer helemaal zelf. Wij hebben niet de pretentie om jouw stijl te bepalen. Wel ondervinden wij in de barbershop dikwijls dat veel mannen niet weten wat ze mooi vinden en niet weten wat hun stijl is. Om die mannen een beetje op weg te helpen geven wij her enkele tips, eigenlijk zijn het meer richtlijnen. Het zijn startpunten waarmee je kan beginnen als je zelf totaal geen idee hebt. En zo kan je uiteindelijk je eigen stijl ontdekken.

 • Een baard en een snor zijn al een manier om je stijl en persoonlijkheid uit te drukken. Ze vertellen iets over jezelf, je karakter en waar jij voor staat. Ze geven je gezicht een bepaalde expressie. De eerste prioriteit als je een baard laat groeien is de verzorging en het onderhoud
  ervan. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Vooraleer je gaat nadenken over de vorm van je baard, moet deze verzorging tip top in orde zijn. Daar gaan we nu even van uit. Wat de vorm betreft, er zijn heel veel mogelijkheden en er is zeker een vorm die jij mooi vindt. Als je daar hulp bij nodig hebt, dan kan je rekening houden met deze drie elementen om een baardvorm te kiezen:

  1. jouw gezichtsvorm
  2. jouw baardgroei
  3. jouw doorzettingsvermogen

 • 1 - De vorm van je gezicht

  We kunnen volgende gezichtsvormen onderscheiden:

  • Rond of bolvormig gezicht
  • Vierkant of hoekig gezicht
  • Ovaal gezicht
  • Lang gezicht

  Vind je het niet gemakkelijk om de vorm van je gezicht te bepalen? Maak dan een afspraak met barbier Julien. Hij zal uitleggen wat de vorm van je gezicht is en hij geeft je de baard die perfect bij jou past.

  Baardvorm bij een rond gezicht

  Bij een rond gezicht kan je de indruk wekken van een minder rond gezicht door lengte te
  creëren. Dit doe je door de baard onder de kin langer te laten worden, en de bakkebaarden kort te houden, of helemaal weg te scheren. Je kan de snor laten doorlopen naar je baard onder de kin of je kan de snor los laten staan van de baard en dus zorgen voor een onderbreking. Eén van de voordelen van deze vorm is dat je de bovenlip en de kin niet hoeft te scheren. Veel mannen hebben moeite met het comfortabel glad scheren van de kin. De kin is inderdaad lastig om te scheren en je hebt er snel last van scheerirritaties. 

  Baardvorm bij een hoekig gezicht

  Bij een vierkant of een hoekig gezicht kan je onderaan meer lengte creëren door de baard daar wat langer te laten, de onderkant te laten uitlopen in een punt (puntbaard)
  en de zijkanten kort te houden. Voor de snor kan je kiezen voor een dunne, lange snor waarbij je aan de uiteinden van de snor eventueel een mooie krul maakt. Je kan variëren in de lengte van de baard en de snor.

  Baardvorm bij een ovaal gezicht

  Bij een ovaal gezicht passen eigenlijk alle baardvormen. Bijvoorbeeld de volle baard, de
  klassieke mannelijke baard, staat heel mooi bij een ovaal gezicht. Deze vorm is ook ideaal als je door het scheren snel last hebt van huidirritaties in de hals, zoals rode branderige vlekken, ingegroeide haren en scheerpukkeltjes omdat de volle baardvorm de hals volledig bedekt.

  Baardvorm bij een lang gezicht

  Bij een lang en meestal ook smal gezicht komt het er op aan om minder lengte te creëren. Laat liefst geen lange baard groeien want dat maakt je gezicht nog langer. Laat je bakkebaarden maar staan. Een baard met stevige bakkebaarden aan de zijkanten van het gezicht en minder lengte onder de kin maakt het gezicht immers een beetje ronder. Eventueel laat je de uiteinden van de bakkebaarden doorlopen naar de snor.

 • 2 - De hoeveelheid baardgroei

  Wanneer je begint met een baard te laten groeien, zal je na enkele weken de contouren van je baardgroei beginnen zien. Elke baardgroei is anders en je zal al een idee krijgen hoe het er gaat uitzien. Er is veel kans dat je, zeker in het begin, kale plekken ziet tevoorschijn komen. Je hebt misschien niet direct een mooi regelmatige baardgroei. Geen paniek, dan moet je gewoon nog een beetje geduld hebben. Je leest er alles over in dit artikel: "Hoe kan ik een volle baard bekomen?". Sommige mannen hebben heel weinig baardgroei, andere hebben dan weer veel haargroei. Met heel weinig haargroei is het waarschijnlijk niet realistisch om een lang, dik exemplaar te laten groeien. Je baardgroei is nu eenmaal wat hij is en daar hoef je ook niets aan te veranderen. Als je twijfelt of je wel een baard zal kunnen laten groeien, als je kale of dunnen plekjes blijft hebben, of als je om het even welke vraag hebt over baardgroei, dan kunnen wij maar één advies geven: maak een afspraak met barbier Julien en je zal versteld staan van de mogelijkheden. Hij heeft al veel mannen, die overtuigd waren dat ze voor altijd baardloos door het leven moesten gaan, toch van een mooie baard voorzien.

 • 3 - Je doorzettingsvermogen en vastberadenheid

  We hebben al meermaals aangehaald dat een volle baard laten groeien niet vanzelf gaat en niet op één twee drie gefixd is. Lees hierover meer in onze artikels "Hoe krijg ik een volle baard" en "Hoe verzorg en onderhoud ik mijn baard?". Eigenlijk zal jouw doorzettingsvermogen, geduld, discipline en vastberadenheid eerder bepalen of je überhaupt wel een baard moet laten groeien, eerder dan welke vorm je zult kiezen. Het is immers niet zo dat een stoppelbaard of een korte baard geen of minder tijd vraagt dan een langere of grotere baard. We kunnen natuurlijk wel stellen dat zoveelste meer fantasie je in de contouren wilt leggen, zoveelste meer tijd en geduld er wel nodig is.

Ontdek de collectie Baard en Snor producten

 • Meervoudig award winning barbier Julien heeft vele jaren ervaring met alle mogelijke situaties en hij kan je dan ook persoonlijke tips en advies op maat geven. Heb je nog vragen, neem dan contact op via info@julien-deluxe.com. Hij zal je zo snel mogelijk een antwoord geven.