7 tips om een jeukende baard te voorkomen

Home / Baard en Snor

Een jeukende baard kan verschillende oorzaken hebben. Mannen die een baard laten groeien kunnen er veel last van hebben. Dit is de voornaamste reden waarom sommige mannen het niet volhouden om een mooie baard te laten groeien. Ze kunnen die vervelende jeuk niet meer verdragen. De oplossing zit in een goede verzorging met de juiste producten. Vooral een goede baardolie is het hulpmiddel bij uitstek. Lees hier de oorzaken alsook onze 7 ultieme tips, rechtstreeks van de barbier, om een jeukende baard te voorkomen.

Oorzaken van een jeukende baard:

 • Een groeiende baard van stoppel naar langer
 • Verkeerde verzorgingsproducten gebruiken
 • Uitgedroogde onderliggende huid
 • Geïrriteerde huid
 • Een stugge, harde, droge baard
 • Schilfers in de baard
 • Constant met je handen aan je baard zitten prullen en krabben
 • Te vaak wassen

 

Oplossing: 7 tips om baardjeuk te voorkomen

1 - Was je baard enkele keren per week met een baardshampoo of een baardzeep
2 - Borstel na het wassen de baard en de onderliggende huid met een baardborstel
3 - Gebruik na het wassen en borstelen een baardconditioner
4 - Gebruik dagelijks een baardolie
5 - Verdeel de olie met een baardborstel of een baardkam
6 - Breng je baard in model met een baardbalsem
7 - Verdeel de balsem met een baardborstel of een baardkam
 • Een groeiende baard betekent een jeukende baard

  Een groeiende baard gaat altijd gepaard met jeuk. Bij een beginnende baard zal je er na een paar dagen veel last van krijgen en ook van irritaties. De lichaamseigen olie gaat immers naar de baardharen en daardoor gaat de onderliggende huid uitdrogen en geïrriteerd raken. Bovendien heeft een beginnende baard nog scherpe en harde haartjes die prikken tegen de huid. Dit zorgt voor nog meer irritatie en bijgevolg baardjeuk.

 • Verkeerde verzorgingsproducten gebruiken veroorzaakt jeuk

  Een goede baardverzorging vraagt specifieke producten die daarvoor dienen. Zo is bijvoorbeeld het wassen met een gewone shampoo of douchegel waarmee je ook je haren wast, geen goed idee. Een gewone shampoo gaat namelijk de huid onder je baard uitdrogen, en laat nu net dat de grote oorzaak van een jeukende baard zijn.

 • Een uitgedroogde onderliggende huid veroorzaakt jeuk

  De talgkliertjes van de baardharen maken olie aan om ervoor te zorgen dat de huid niet uitdroogt. Bij het groeien van de haartjes zal deze olie echter opgenomen worden door de haartjes zelf en niet door de huid. Hierdoor gaat de onderliggende huid uitdrogen. Ook het gebruik van een gewone shampoo of zeep kan ervoor zorgen dat de onderliggende huid gaat uitdrogen. Dit zorgt voor irritaties die op hun beurt jeuk veroorzaken.

 • Een geïrriteerde huid veroorzaakt jeuk

  Een geïrriteerde huid is een rechtstreeks gevolg van de uitgedroogde huid en van de scherpe haartjes van de groeiende baard. En deze huidirritaties veroorzaken jeuk.

 • Een stugge, harde, droge baard veroorzaakt een jeukende baard

  Ook een stugge, harde en droge baard is een rechtstreeks gevolg van het uitdrogen van de onderliggende huid. Door het uitdrogen hebben zowel de haartjes als de huid immers een gebrek aan voeding. En dit gaat uiteindelijk die vervelende jeuk veroorzaken.

 • Schilfers in de baard veroorzaken jeuk

  Schilfer zijn afkomstig van de onderliggende huid die niet voldoende vocht en voeding krijgt en bijgevolg gaat uitdrogen. Deze huidschilfers geven bovendien een onverzorgd uiterlijk omdat ze ook in de baard terecht komen. En weer opnieuw is dat uitdrogen de oorzaak van een jeukende baard.

 • Constant met je handen aan je baard zitten prullen en krabben veroorzaakt jeuk

  Het veelvuldig met de vingers aan je baard zitten prullen, gaat ook weer uitdroging van de huid veroorzaken. Bovendien zorgt het bewegen van de haren over je huid voor extra irritatie waardoor je dan weer de neiging krijgt om te gaan krabben. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waardoor alles alleen maar erger wordt en je alleen maar meer last gaat hebben van een jeukende baard.

 • Een jeukende baard ontstaat door te vaak te wassen

  Als je je baard te dikwijls gaat wassen, dan gaat de onderliggende huid droger worden, en een droge huid gaat geïrriteerd geraken en jeuken.

Alle oorzaken van een jeukende baard hebben te maken met uitdroging. De oplossing zit in een goede verzorging met de juiste producten.

 • 1 - Was je baard enkele keren per week met een baardshampoo of een baardzeep

  Het is aangewezen om je baard enkele keren per week je baard te wassen. Het is echter geen goed idee om hiervoor een gewone shampoo of zeep voor te gebruiken. Gebruik daarentegen een baardshampoo of een baardzeep. Als je een gewone shampoo gaat gebruiken, zal je huid gaan uitdrogen en geïrriteerd geraken en je baard gaat hard en stug aanvoelen. Dit moet je zeker vermijden want hierdoor ontstaat dus juist die jeuk. Baardshampoo en baardzeep zijn zo samengesteld dat ze de huid niet gaan uitdrogen, maar wel voeden en hydrateren. En het is dat hydrateren dat de sleutel is tot een baard zonder jeuk.

Nordic Shaving Company Baardzeep Craft Gin 80gr

Nordic Shaving Company Baardzeep Craft Gin 80gr

De Nordic Shaving Company Craft Gin 80gr is een 100% natuurlijke en veganistische baardzeep, met de hand gemaakt in Finland. De zeep wast de baard, droogt hem niet uit en laat een frisse, aangename geur achter.

Bekijk Nordic Shaving Company Baardzeep Craft Gin 80gr
 • 2 - Borstel na het wassen de baard en de onderliggende huid met een baardborstel

  Door de baard en de onderliggende huid goed te borstelen na het wassen, ga je de dode huidcellen en schilfers verwijderen. Hierdoor kunnen deze geen jeukende baard veroorzaken. Bovendien krijg je zo ook een gavere huid die gemakkelijker de voedingsstoffen, die je in de volgende stappen gaat gebruiken, gaat opnemen.

Baardborstel

Clochard Deluxe Baardborstel

Deze borstel is onmisbaar voor de dagelijkse verzorging van je baard. Door o.a. elke dag te borstelen, worden dode huidcellen verwijderd zodat er geen schilfers in de baard verschijnen.

Bekijk Clochard Deluxe Baardborstel
 • 3 - Gebruik na het wassen en borstelen een baardconditioner

  Een conditioner gaat de huid en de baard voeden en hydrateren. Hierdoor voorkom je dat de huid gaat uitdrogen. En het is dat uitdrogen dat de oorzaak is van een jeukende baard.

Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray

Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray

De Barbertime Conditioner voedt het haar en maakt het gemakkelijk doorkambaar. Hij moet niet uitgespoeld worden.

Bekijk Barbertime Baard & Haar Conditioner Spray
 • 4 - Gebruik dagelijks een baardolie

  Baardolie heeft een verzorgende, vochtinbrengende functie. Dit is echt het geheim en het onmisbare product om een jeukende baard te voorkomen. Door dagelijks enkele druppels te gebruiken, ga je de haartjes en vooral de onderliggende huid dan ook voeden, beschermen en verzachten. De olie zal diep in de huid doordringen. Het resultaat hiervan is minder jeuk en minder huidirritatie. Het is namelijk in feite niet je baard die jeukt, maar de onderliggende huid.

Sapiens Baardolie Ceder & Citrus 50ml

Sapiens Baardolie Ceder & Citrus 50ml

De Sapiens baardolie voedt de baard en de onderliggende huid zodat jeuk verminderd wordt en de baard mooi glanst.

Bekijk Sapiens Baardolie Ceder & Citrus 50ml
 • 5 - Verdeel de olie met een baardborstel of een baardkam

  Vooreerst ga je de baardolie in je baard masseren. Daarna kan je hem met een baardkam of een baardborstel gelijkmatig verdelen vertrekkende van de wortels en verder tot aan de punten van de haartjes.

Clochard Deluxe Baardkam

Clochard Deluxe Baardkam

De perfecte kam voor de dagelijkse verzorging van je baard. Handig formaat dat gemakkelijk mee te nemen is.

Bekijk Clochard Deluxe Baardkam
 • 6 - Breng je baard in model met een baardbalsem

  Als je de voorgaande stappen zorgvuldig doorlopen hebt, is het belangrijkste van de verzorging achter de rug. Nu kan je je baard in model brengen en stylen met een baardbalsem. Zo worden ook de wilde haartjes op hun plaats gehouden.

Men's Master Premium Baardbalsem

Men's Master Premium Baardbalsem

Men's Master Premium Beard Balm om je baard te verzorgen en te stylen, met een frisse geur van citroengras.

Bekijk Men's Master Premium Baardbalsem
 • 7 - Verdeel de balsem met een baardborstel of een baardkam

  Breng eerst de balsem gelijkmatig aan met de vingers en masseer hem goed in de baard en de onderliggende huid. Daarna goed doorborstelen met een baardkam of een baardborstel.

Mr Bear Family Baardkam

Mr Bear Family Baardkam

Mooie kam gemaakt van esdoorn. Perfect om je baard dagelijks door te kammen om hem te conditioneren en in model te brengen.

Bekijk Mr Bear Family Baardkam
 • Waarom heb ik in de winter meer last van een jeukende baard?

  In de winter wordt de huid droger dan in de andere seizoenen. Het is nu net dat droger worden, en uiteindelijk uitdrogen, dat ervoor zorgt dat de baard meer gaat jeuken. Dit betekent dat bij koud weer de verzorging nog belangrijker wordt en dat er meer voeding en vocht moet toegediend worden om die vervelende irritaties te vermijden. We weten al dat het gebruik van een goede baardolie het uitdrogen van de huid gaat voorkomen, en dus ook een jeukende baard gaat voorkomen. Maar vooral in de herfst- en wintermaanden is het heel belangrijk om na het wassen met een goede baardzeep of baardshampoo, hem goed te borstelen met een baardborstel alvorens je de baardconditioner en baardolie gaat aanbrengen. Dit is echt de cruciale stap om bij koud weer een jeukende baard te voorkomen. Wassen en voeden is bij koud weer niet voldoende als verzorging. Er bevinden zich dan namelijk meer dode huidcellen op je huid dan bij zachter en warmer weer. Deze dode huidcellen worden dan schilfers en deze zorgen ervoor dat de voedingsstoffen die in de verzorgingsproducten zitten, minder goed door de huid opgenomen kunnen worden, omdat ze simpelweg minder goed tot aan de huid kunnen geraken. Dit alles zorgt er dan weer voor dat je baard stug, hard en droog wordt alsook dat de huid gaat uitdrogen. En dit veroorzaakt dan weer die vervelende jeuk.

  Door nu de baard na het wassen eerst goed te borstelen, ga je die dode huidcellen en schilfers wegborstelen en alzo kunnen de voedingsstoffen van de verzorgingsproducten beter bij de huid eronder geraken, zodat deze dan hun werk kunnen doen. Je gaat eigenlijk eerst de huid proper maken, door ze te ontdoen van die dode huidcellen, en voorbereiden op de
  volgende stappen in het verzorgingsritueel. Vooral in de winter, bij koude, is dit borstelen, vooraleer de verzorgingsproducten aan te brengen, een essentiële stap om een jeukende baard te voorkomen. Dit terwijl dit net de stap is die het meest overgeslagen wordt. Bij minder koud weer is dit niet zo erg, maar in de winter moet je dit echt wel doen.

 • DIT MOET JE ONTHOUDEN VOLGENS BARBIER JULIEN OM EEN JEUKENDE BAARD TE VOORKOMEN:

  Barbier Julien heeft jarenlange ervaring en kan je dan ook tips en advies op maat geven. Heb je nog vragen, dan kan je contact opnemen via info@julien-deluxe.com. Hij zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.