Alles over blaren: ontstaan, voorkomen en behandelen

Home / Outfit Man / Sokken & Outfit Vrouw / Sokken

Wandelen is een van de populairste manieren om actief te blijven. Maar of je nu traint voor een wandeltocht, je dagelijkse stappen telt of gewoon geniet van een rustige wandeling, blaren kunnen een echte spelbreker zijn. In dit artikel lees je alles over hoe blaren ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en wat je moet doen als je er toch een krijgt.

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan door wrijving. Tijdens het lopen schuurt je huid tegen je sokken of schoenen. Door deze constante wrijving hoopt zich vocht op onder de bovenste huidlaag, wat resulteert in een met vloeistof gevulde blaar. Stel je voor: een klein zakje vloeistof dat dient als een kussen om het onderliggende weefsel te beschermen tegen verdere schade. Dit natuurlijke mechanisme helpt het lichaam, maar kan ook behoorlijk ongemakkelijk zijn. Als de wrijving aanhoudt, kan de blaar openbarsten en een pijnlijke wond veroorzaken.

Niet alleen langeafstandswandelaars hebben last van blaren. Zelfs korte wandelingen of nieuwe schoenen kunnen genoeg zijn om een blaar te veroorzaken. Gelukkig zijn er manieren om blaren te voorkomen, zodat je zorgeloos op pad kunt.

 

5 Tips om Blaren te Voorkomen

Met deze tips kun je de kans op blaren aanzienlijk verkleinen en comfortabeler wandelen, zelfs bij lange afstanden.

1. Kies de juiste schoenen

Het begint allemaal met goed passende schoenen. Te grote of te kleine schoenen veroorzaken wrijving, en dat vergroot de kans op blaren. Let op de volgende punten bij het kiezen van schoenen:

  • Koop schoenen in de namiddag, omdat je voeten dan iets opgezwollen zijn.
  • Zorg dat er genoeg ruimte is bij de tenen, maar dat de hiel goed aansluit.
  • Loop nieuwe schoenen altijd eerst in voordat je lange afstanden gaat wandelen.

2. Draag geschikte sokken

Sokken spelen een belangrijke rol in het voorkomen van blaren. Investeer in goede sokken:

  • Naadloze sokken: deze verminderen wrijving. Sommige sokken hebben een vervelende dikken naad. Deze naad gaat tussen je blote voet en je schoen zorgen voor wrijving, en deze wrijving kan een blaar veroorzaken. Naadloze sokken zijn ofwel uit één geheel gebreid waardoor ze dus letterlijk naadloos zijn, ofwel is de naad zodanig gemaakt dat hij plat, vlak en nagenoeg onvoelbaar is, en dus niet voor wrijving kan zorgen.
  • Sokken die zweet absorberen, zoals sokken van bamboevezel: de bamboesokken van Julien Deluxe zijn dan ook nog eens naadloos. Hier heb je dus twee vliegen in één klap in de strijd tegen blaren!
  • Sokken die perfect passen: niet te groot en niet te klein. Voor lange wandelingen kun je halverwege de dag je sokken vervangen door een schoon paar om vocht te vermijden. Ee vochtige huid vergroot namelijk de kans op blaren.

3. Gebruik talkpoeder

Zweetvoeten in combinatie met wrijving is een belangrijke oorzaak van blaren. Strooi een beetje talkpoeder in je schoenen of op je voeten voordat je op pad gaat. Talkpoeder absorbeert vocht, waardoor je huid droog blijft. Let wel op dat het talkpoeder niet gaat samenklitten tot brokjes die gaan schuren, waardoor je de kans op blaren dan weer gaat vergroten.

4. Tape kwetsbare plekken

Heb je vaak last van blaren op specifieke plekken, zoals je hiel? Bescherm die plekken door preventief sporttape aan te brengen. Breng de tape in lagen aan voor extra bescherming. Voor kortere wandelingen kan een blarenpleister ook effectief zijn.

5. Verzorg je voeten goed

Een gezonde huid is minder gevoelig voor blaren. Verzorg je voeten met een zalf die de huid versterkt, zoals kampferspiritus, en was je voeten met alleen water. Gebruik geen zeep, omdat dit de huid week maakt. Droog je voeten na het wassen grondig af, ook tussen de tenen.

 

Wat te doen bij een blaar?

Heb je toch een blaar gekregen? Volg dan deze stappen om verdere irritatie te voorkomen en de genezing te versnellen:

  • Dek de blaar af: Gebruik een speciale blarenpleister om de plek schoon, droog en beschermd te houden.
  • Laat de huid intact: Als de blaar vanzelf openbarst, verwijder dan de losse huid niet. Dit beschermt de wond tegen infecties.
  • Reinig zorgvuldig: Was de blaar met water en zeep, en droog het gebied voorzichtig af voordat je een nieuwe pleister aanbrengt.
  • Houd de pleister erop: Verwijder de pleister pas wanneer deze vanzelf loslaat. Dit is een teken dat de blaar genezen is.
  • Raadpleeg een arts: Neem contact op met een arts als de blaar tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling, pus of pijn.

 

Tot slot

Blaren zijn een vervelende maar veelvoorkomende kwaal bij wandelaars. Gelukkig kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen de kans op blaren aanzienlijk verkleinen. Zorg voor goed schoeisel, draag geschikte sokken en houd je voeten droog en gezond. Zo kun je zorgeloos blijven wandelen en genieten van elke stap!

 

Julien Deluxe deelt haar expertise over sokken met jou