De 10 meest voorkomende sokkenirritaties en hoe ze op te lossen

Home / Men's Outfit / Sokken & Ladies Outfit / Sokken

Sokken, you love them or you hate them! Ook al vinden we onze sokken super cool en zie we ze graag, soms kunnen ze ons zo irriteren dat we er gek van worden en dat we wilden dat ze nooit uitgevonden waren. Maar gelukkig zijn wij daar, wij van Julien Deluxe, en hebben we een oplossing voor al deze vervelende sokkenirritaties. Hier gaan we.

 1. Gaten in mijn sokken
 2. Mismatched sokken
 3. Verdwenen sokken
 4. Afzakkende sokken
 5. Knellende sokken
 6. Slecht zittende sokken
 7. Zweetvoeten
 8. Sokken drogen
 9. Sokken opbergen
 10. Sokken combineren met mijn outfit

Het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn, zeker niet als dat kleine kledingstuk daar beneden aan je voeten je mateloos gaat irriteren. Laat het een troost zijn, geen enkele sokkendrager komt er onderuit. Maar gelukkig hebben wij bij Julien Deluxe een oplossing voor de meest voorkomende irritaties die door je sokken veroorzaakt kunnen worden.

 • 1 - Gaten in je sokken

  Waarom duiken er toch steeds gaten in jouw sokken op? Of bij uitbreiding, waarom gaan sokken soms toch zo vlug kapot? Heel vervelend als je bij iemand op bezoek gaat en er wordt van je verwacht dat je jouw schoenen uitdoet. Gegarandeerd is er minstens één gat in één van de sokken. Oh, wat een afgang! Je voelt je instant slecht en beschaamd. En een gat wegmoffelen doe je ook niet zomaar vlug, vlug zonder dat iemand het in de gaten (!) heeft. Eens zo vervelend als dit nu net je favoriete paar is. Gaten in je sokken kunnen verschillende oorzaken hebben. Gelukkig hebben wij voor jou enkele supertips om ze te voorkomen.  

  8 tips om gaten in je sokken te voorkomen:

  1. Draag sokken met een verstevigd teenstuk en hielstuk. Deze verstevigingen zitten er niet voor niks. Ter hoogte van de tenen en de hiel zijn de sokken het meest kwetsbaar en onderhevig aan slijtage. Dit betekent dat ze op die plaatsen ook het meest vatbaar zijn voor gaten. Vandaar de verstevigde delen.
  2. Draag de juiste maat van sokken. De pasvorm is heel belangrijk. Als je sokken draagt die net iets te klein zijn, dan komt er veel spanning op het gedeelte van de tenen en de hiel en dan zal daar na verloop van tijd slijtage en een gat verschijnen. Koop je sokken dus niet aan de krappe kant. Koop ze in de juiste maat zodat ze niet te strak gaan zitten.
  3. Draag de juiste maat van schoenen. Als je te kleine schoenen draagt, dan ontstaat er veel druk op de voeten en dus ook op de sokken. Als je te grote schoenen draagt, dan gaan de voeten schuiven in de schoenen waardoor er wrijving en zelfs blaren aan de voeten, gaat ontstaan. Beide situaties hebben een nadelig effect op de levensduur van je sokken en zorgen er dus voor dat ze sneller gaan verslijten. En in versleten sokken krijg je nu eenmaal sneller gaten, slijtplekken gaan heel gemakkelijk gaten worden. Daarom is het belangrijk om de juiste maat van schoenen te dragen. Dan heb je dit probleem niet.
  4. Trek je sokken niet te strak omhoog. Zorg dat het hielstuk ook echt op je hiel zit en
   niet voorbij de hiel. Dit hielstuk is namelijk verstevigd juist om slijtage en gaten te voorkomen. Als je de sokken te fel omhoog gaat trekken, gaat het hielstuk voorbij de hiel komen en heb je meer kans op een gat in je sok ter hoogte van je hiel.
  5. Geef je voeten de aandacht die ze verdienen. Als je last hebt van eelt en kloven aan je voeten, dan is het hoog tijd voor actie. Zowel eelt als kloven zijn ruw en kunnen je sokken beschadigen. Ga ofwel zelf met een puimsteen aan de slag of boek een afspraak bij de pedicure. Lekker relaxen. Kloven kunnen veroorzaakt worden door droge, ruwe voeten. Smeer ze regelmatig in met een voetencrème of geef ze een voetenbadje. Kortom, geef ze de verzorging die ze verdienen.
  6. Geef je teennagels de aandacht die ze verdienen. Te lange teennagels veroorzaken weeral extra druk op de sokken waardoor er gaten kunnen ontstaan. En scherpe nagels zijn al helemaal uit den boze. Het spreekt voor zich dat deze ook gaten kunnen veroorzaken. Wees lief voor je sokken en hou je nagels kort! Als je dan toch naar de pedicure gaat voor het eelt op je voeten, zullen je nagels ook mee geknipt en verzorgd worden.
  7. Draag je sokken niet zonder schoenen aan je voeten. Als je wilt rondlopen zonder schoenen, loop dan op blote voeten maar niet op je sokken. Ze missen anders de bescherming van de schoenen, en zullen dan ook sneller verslijten. Veel zal natuurlijk afhangen van de ondergrond waarop je loopt, maar zowiezo is het voor de levensduur van je sokken geen goed idee om rond te lopen zonder schoenen.
  8. Doe je sokken in een wasnetje vooraleer ze in de wasmachine te gooien. Zo zijn ze tijdens het wassen optimaal beschermd tegen beschadiging van bijvoorbeeld ritssluitingen en haakjes allerhande van andere kledingstukken.
 • 2 - Mismatched sokken

  We moeten je niet vertellen hoe vervelend het is om één sok in je handen te hebben en geen idee hebben waar die tweede gebleven is! Moet je nu echt met twee verschillende exemplaren de deur uit? Als dit probleem veroorzaakt wordt door je wasmachine, of doordat je zelf een sloddervos bent en je sokken niet goed opbergt, lees dan hieronder verder. Daar leggen we uit wat je kan doen tegen een wasmachine die je sokken laat verdwijnen en hoe je jouw sokken als een pro kunt opbergen. Maar de irritatie van twee verschillende sokken hoeft eigenlijk helemaal geen irritatie te zijn. Kijk maar eens rond in onze webshop. Zowel bij de sokken voor mannen als voor vrouwen zal je zien dat er verschillende modellen zijn die perfect met elkaar te matchen zijn. Wat dacht je van de combinatie van deze twee?   

  Sock My Feet Herensok Sock My Cow &

  Sock My Feet Herensok Sock My Licking Nose

  Perfect toch! Nooit meer irritaties over sokken die niet bij elkaar passen.

 • mismatched sokken
 • 3 - Verdwenen sokken

  Heb jij jezelf ook al afgevraagd of die wasmachine nu echt je sokken opeet? Want zo lijkt het wel! Of zijn er een aantal verborgen kamers in die machine waar ze verstopt worden? Telkens je sokken in de wasmachine doet zijn er gegarandeerd na de wasbeurt enkele exemplaren die verdwenen zijn en bijgevolg niet meer terug te vinden! Heel raar maar vooral heel ergerlijk! Zo vervelend. Waar kunnen die nu toch naartoe zijn? Daar sta je dan, met van sommige paar slechts één exemplaar. Wel, je sokken verdwijnen vooral omdat ze tijdens het wassen heel gemakkelijk in de ruimte tussen de wasmachinedeur en de trommel terecht komen, en daar vervolgens verpulveren. Zo, nu weet je dat ook weer. Klinkt logisch, toch? Maar dat betekent niet dat we hiertegen niks kunnen doen. Integendeel zelfs. Wij hebben hiertegen namelijk één super advies, en dat is dat je de sokken bij elkaar moet zien te houden tijdens die mysterieuze wasbeurt. De kans zal dan namelijk veel kleiner zijn dat ze zomaar verdwijnen. Maar hoe kan je ze nu het beste bij elkaar houden? Wat je vooral niet moet doen, is ze in elkaar steken als een bolletje. Op die manier gaan ze namelijk niet echt proper geraken, en dat was toch de bedoeling. Maar herinner je je het wasnetje nog dat ervoor zorgt dat je sokken beschermd worden tegen allerlei aanvallers in de wasmachine? Wel datzelfde wasnetje zorgt ervoor dat je sokken tijdens het wassen mooi bij elkaar blijven. Zo eenvoudig kan het zijn.

  Voor de volledigheid moeten we er wel bij zeggen dat niet altijd de wasmachine de schuldige is van verdwijnende sokken. Het kunnen ook je huisgenoten zijn die zo onder de indruk zijn van je prachtige exemplaren, dat ze zonder schroom jouw sokken uit de wasmand nemen om er zelf mee te gaan pronken. Dus toch maar eens eerst al die kasten en voeten in huis controleren vooraleer je de schuld op de wasmachine steekt.

  Als laatste kan het natuurlijk ook gewoon aan jezelf liggen dat je ze kwijt doet. Gooi jij ze zomaar achteloos op een onoverzichtelijke hoop op een legger in je kleerkast. En moet je telkens heel die berg overhoop halen om dat tweede exemplaar te vinden? Wel, dan zal het niet lang duren vooraleer je er een aantal kwijt bent. Lees dan vooral verder want wij hebben ook nog enkele tips om je sokken deftig op te bergen om ook weer die irritatie van de baan te helpen.

 • Kwaliteitsvolle sokken die niet afzakken

  4 - Afzakkende sokken

  We hoeven je vast niet uit te leggen hoe vervelend het is als je sokken afzakken. Om gek van te worden! Na elke vijf stappen die je zet, ze alweer moeten optrekken. Of als je eens een stukje hebt moeten lopen, om de trein te halen, bijvoorbeeld, dan zit je hele sok vooraan in je schoen! Nee, bedankt! Soms zakken ze zelfs af als je gewoon roerloos aan tafel zit. Je durft nog amper te bewegen. Tegen deze irritatie hebben we maar één advies en dat is dat je enkel kwaliteitssokken moet kopen die niet afzakken. Hehe, dat was een gemakkelijke. Gelukkige kan je bij Julien Deluxe heel gemakkelijk sokken voor mannen en sokken voor vrouwen kopen die niet afzakken.

 • 5 - Knellende sokken

  Knellende sokken kan een verhaal zijn van de kip of het ei. Dit fenomeen kan namelijk veroorzaakt worden doordat je simpelweg te kleine sokken draagt of sokken met een te strak zittende, knellende boord. Die knellende sokken zijn voor iedereen vervelend maar ze zijn
  voornamelijk voor mensen met bijvoorbeeld diabetes of reuma te vermijden omdat ze de bloedcirculatie en de vocht afvoer belemmeren en dat kan dan op zich weer voor een aantal andere problemen zorgen. Dan is de oplossing in feite heel simpel, namelijk koop kwalitatieve sokken in de juiste maat, waarvan de boord niet knelt, maar die natuurlijk ook niet afzakken, want dat is ook irritant, dat kan je lezen in één van de andere sokkenirritaties.

  Het kan echter ook andersom zijn. Het is perfect mogelijk dat je wel degelijk de juiste maat draagt, maar dat je om een medische reden last krijgt van opgezwollen benen, voeten en/of enkels. Daardoor kunnen de sokken uiteraard ook gaan knellen. Aangezien wij bij Julien Deluxe absoluut geen medische achtergrond hebben, kunnen wij in dit geval maar één goede raad geven en dat is namelijk dat je in dat geval best een dokter raadpleegt.

 • 6 - Slecht zittende sokken

  Tja, hier kunnen we kort over zijn. Als je de moeite doet om al onze tips hier gegeven op te volgen, doe dan ook zeker de moeite om ervoor te zorgen dat je sokken goed zitten nadat je ze aangetrokken hebt. Neem hier even de tijd voor. Leg ze goed aan de tenen en aan de hiel. Zorg evoor dat er nergens plooien zitten. Zorg dat ze niet verdraaid zitten. Je gaat er de ganse dag voordeel aan hebben.

 • 7- Zweetvoeten

  Zweetvoeten kunnen ondermeer veroorzaakt worden door het materiaal van je sokken. De keuze voor het materiaal is misschien wel het belangrijkste waar je op moet letten bij de aankoop van een paar sokken. Het materiaal dat gebruikt werd om de sok te maken bepaalt
  namelijk welke eigenschappen de sok heeft.

  Katoen wordt veel gebruikt als materiaal voor sokken. Het zorgt ervoor dat de kleur mooi blijft, ook na meerdere wasbeurten. Katoen absorbeert het vocht goed en laat tegelijkertijd veel lucht door. Daardoor ga je veel minder last krijgen van zweetvoeten.

  Polyamide of polyester nemen bijna geen vocht op. Daarom is het niet aangewezen om sokken te kopen die voor het grootste deel uit deze materialen bestaan. Deze twee stoffen mogen wel in
  kleinere hoeveelheid  voorkomen in de sok en gecombineerd zijn katoen. Zo heb je het voordeel van katoen, dat dus goed absorbeert en goed lucht door laat, en je hebt het bijkomende voordeel van polyamide of polyester. Deze materialen hebben namelijk als eigenschap dat ze
  vormvast zijn, wat goed is voor het behoud van de vorm van de sok.

 • 8- Sokken drogen

  Moet je nu echt elke sok apart met een wasknijper aan de wasdraad ophangen? Dat kan behoorljk irritant zijn. Maar dit hoeft gelukkig niet. Wij adviseren om ze ofwel volledig plat op een wasrek te leggen om te drogen ofwel om ze in de plooi van de hiel over een wasdraad te hangen, zoals ze dus in feite in de verpakking zitten. Laat ze aan de lucht drogen, en bij droog weer nog het liefst van al buiten. Het kan zijn dat de wasvoorschriften vermelden dat de sokken in de droogtrommel kunnen, maar wij adviseren om het zekere voor het onzekere te nemen en dat toch niet te doen.

 • Tips om sokkenirritaties te vermijden
 • 9- Sokken opbergen

  Je vindt het misschien overbodig om je sokken netjes op te bergen en je denkt misschien dat je ze net zo goed los in je ongeorganiseerde lade kan zwieren. Of op een chaotische hoop op een legger in je kleerkast. Ze kunnen toch nergens naartoe! Wel, dan moeten wij je toch adviseren om dit niet te doen en ze fatsoenlijk op te bergen. Dat veroorzaakt misschien een beetje irritatie
  omdat je denkt dat dit veel werk is waarvan je het nut niet direct inziet. Maar geen nood, die irritatie is voor niks nodig dankzij onze tips over het opbergen van je sokken. Sterker nog, deze tips zorgen er ook voor dat er geen irritaties gaan ontstaan over verdwenen sokken, alsook geen irritaties als je noodgedwongen met twee verschillende exemplaren de deur uit moet. Alhoewel wij vinden dat dit moet kunnen, maar toegegeven, dat is voor de durvers onder ons. Heb je al eens nagedacht wat nog meer gevolgen kunnen zijn van verdwenen exemplaren? Je gaat te laat zijn op je afspraak omdat je veel tijd verloren hebt met het zoeken achter de juiste sokken. Erger nog, je mist je trein waardoor je zelfs veel te laat aankomt op je afspraak. En dan ben je vertrokken voor een dag vol irritaties! Dus, volg onze goede raad op en berg je sokken mmoi op. Je hebt er alleen maar baat bij. We moeten het toegeven, je sokken netjes opbergen kost in eerste instantie wat extra tijd, en je zult je misschien afvragen waarom je dit allemaal aan het doen bent. Het zal even duren vooraleer je de voordelen ervan gaat inzien.  Maar na een tijdje ga je elke ochtend onmiddellijk de sokken vinden die je die dag wilt dragen. En niet één exemplaar, nee je gaat ze allebei vinden. Bedank ons dan maar voor de tips.

  3 manieren om je sokken mooi op te bergen:

  1. Leg de twee stuks op elkaar en plooi ze ter hoogte van de hiel plat op, zoals ze in de verpakking zitten, en stapel ze op elkaar in je lade. Geen stapel van tien paar of zo maken, maar stapels van drie of vier paar is meer dan voldoende. Ga dan niet het onderste paar er vanonder uit trekken als je dat net nodig hebt, maar neem eerst de
   bovenliggende exemplaren weg.
  2. Deze tip is in feite een verbetering van de vorige tip. Leg de twee stuks op elkaar en vouw ze in drieën of in vieren, hangt ervan af hoe lang ze zijn, zodat je kleine pakketjes krijgt. Deze pakketjes zet je dan op hun kant tegen elkaar in de lade. Het voordeel van deze methode is dat je een heel mooi overzicht hebt en dat er geen enkel paar in de weg zit om het juiste paar uit de lade te nemen.
  3. Leg de twee stuks op elkaar en rol ze daarna op. De pakketjes die je op deze manier krijgt kan je rechtop tegen elkaar zetten in de lade. Je kan ze ook op hun zij tegen elkaar leggen. Ook bij deze methode is het voordeel dat je een mooi overzicht hebt en er ligt geen enkel paar in de weg om het paar dat je nodig hebt te kunnen nemen.

 • 10- Sokken combineren met je outfit

  Het combineren van sokken met de rest van je kledij zou geen irritatie mogen zijn. Je vindt dit misschien niet gemakkelijk, maar dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wij zouden hier een aantal tips kunnen geven, zoals bijvoorbeeld betreffende de kleur. Je zou een kleur die terug komt in je sokken kunnen afstemmen op een kleur die ook terug komt in je kledij. Of je zou sokken met een drukke print kunnen combineren met een effen trui om het geheel niet te druk te maken. En zo zijn er nog wel meer tips te vinden. Maar, het motto van Julien Deluxe is nu net dat je datgene draagt en combineert waar jij blij van wordt. Dat is het enige wat telt. Moet het voor jou alleen maar functioneel zijn zodat je geen koude voeten krijgt? Neem dan het eerste het beste paar dat je tegenkomt in je lade. Ben jij daarentegen een echte stijl freak en wil je dit ook tonen aan de wereld? Experimenteer dan, combineer, leef je uit en maak je eigen stijl.

 • Waarschijnlijk had je nooit gedacht dat er zoveel aandachtspunten zijn bij één van de kleinste kledingstukken in je garderobe lade.