Wat kan ik doen tegen schilfers in de baard?

Home / Baard en Snor

Schilfers in de baard noemen we baardroos. Deze komen niet enkel voor in de hoofdharen maar kunnen dus ook in je baard tevoorschijn komen. Omdat dit een nogal onverzorgde indruk geeft, willen we dit natuurlijk vermijden. Kom hier alles te weten over de oorzaken en volg onze tips rechtstreeks van barbier Julien tegen schilfers in de baard.

 • Wat is de oorzaak van baard schilfers? Hoe ontstaan ze?

  Schilfers in de baard zijn in feite dode huidcellen die, ten gevolge van uitdroging van de huid onder je baard, loslaten van de huid en zich als witte schilfers tussen je baardharen nestelen en jeuk veroorzaken. Bovendien is een droge huid ook gevoelig voor huidirritaties. Hierdoor heb je de neiging om aan je baard te gaan krabben, wat dan weer voor meer ellende zorgt. En alsof dat dit nog niet vervelend genoeg is, geven ze ook een onverzorgd uiterlijk, niet enkel in je baard maar ook op je schouders en borstkas, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. We gingen toch voor die onweerstaanbare aantrekkingskracht? Nu mag je voor de rest er nog zo verzorgd uitzien als je wilt, strak in het pak, stijlvol of stoer gekleed, de mooiste accessoires dragen, een cool kapsel hebben, met schilfers in je baard kom je niet buiten!

  De huid onder de baard kan uitdrogen door verschillende oorzaken:

  • je baard niet of niet voldoende verzorgen
  • verkeerde, te agressieve producten voor de verzorging van je baard gebruiken
  • je baard te dikwijls wassen
  • winterkoude

De voornaamste oorzaak van schilfers in de baard is een uitgedroogde onderliggende huid. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door een goede baardverzorging toe te passen. Hydratatie is daarbij het belangrijkste.

 • Wat kan ik doen tegen schilfers in mijn baard?

  Een mooie baard laten groeien en behouden vraagt nu eenmaal wat werk. Als je alles maar op zijn beloop laat, en je baard niet degelijk gaat verzorgen, of de eerste de beste producten gaat gebruiken die je in de badkamer vindt, dan zullen vroeg of laat die vervelende witte baardschilfers komen opduiken. Geen of te weinig of niet de juiste verzorging betekent dat er te weinig voeding en vocht toegediend wordt, met alle gevolgen van dien. Ook al kan de vorming van dode huidcellen verschillen van persoon tot persoon, omdat dit genetisch bepaald is, toch kan je gelukkig zelf veel doen om baardroos te voorkomen. Het belangrijkste is om de onderliggende huid goed te hydrateren, te voeden. Dit kan je doen door een goede baard verzorging toe te passen. Verwacht nu echter niet dat je van die vervelende schilfers af geraakt door onze tips en adviezen één keer toe te passen. En verwacht ook niet dat als je uiteindelijk een mooie, volle baard hebt kunnen laten groeien, dat dan geen verzorging meer nodig is. Integendeel, bij een volle baard is de huid moeilijker te bereiken voor voedingsstoffen en vocht, waardoor de huid ook snel droog kan worden. Hou vol en maak onze raadgevingen onderdeel van je dagelijks ochtendritueel. Succes gegarandeerd. Lees hier onze tips en adviezen:

 • 1 - Baard wassen, maar niet te vaak, en met de juiste producten

  Om te beginnen is het van belang dat je je baard regelmatig wast, maar ook weer niet te dikwijls en vooral met een product dat daarvoor bestemd is. Te vaak wassen zal juist uitdroging gaan veroorzaken, en dat is wat we nu net willen vermijden. Twee tot drie keer per week is zeker voldoende. Ga je baard zeker niet elke dag wassen. Ook als je een gewone shampoo gaat gebruiken, zal er uitdroging optreden. Niet doen dus! Gebruik daarentegen een shampoo of een zeep die speciaal gemaakt werd voor het reinigen van je baard. De huid onder je baard is immers niet heztzelfde als je hoofdhuid. En de haren van je baard zijn ook niet hetzelfde als de haren op je hoofd. Een goede baardshampoo en baardzeep bevatten speciale ingrediënten die de huid verzorgen, voeden en verzachten, en dus uitdroging tegen gaan. En moesten er toch al schilfers in je baard terecht gekomen zijn, dan worden ze nu er uit gewassen.

  Wij bij Julien Deluxe zijn fan van deze kwaliteitsvolle producten, die we trouwens zelf dagelijks gebruiken in onze barbershop:

 • BONUSTIP 1: VERMIJD TE WARME DOUCHES

  Warme douches drogen namelijk je huid uit en dit is precies wat we willen vermijden. Als de baardroos steeds blijft terugkomen, kan je eens proberen om de temperatuur van het water een beetje lager te zetten zodat je baard gewassen wordt met lauw water.

 • BONUSTIP 2: BAARD DROOG DEPPEN, NIET WRIJVEN

  Te hard wrijven gaat irritaties en knopen veroorzaken. De baard moet bovendien niet volledig droog zijn, maar handdoekdroog, voor de volgende stappen.

 • 2 - Baard dagelijks goed doorborstelen

  Door met een baardborstel goed je baard te doorborstelen ga je de schilfers uit je baard borstelen. Bovendien zal je op die manier ook de onderliggende huid scrubben waardoor de dode huidcellen verwijderd worden nog voor ze kunnen loskomen en in je baard terecht komen. Je huid zal nu ook beter in staat om de voedingsstoffen die in de verzorgingsproducten zitten op te nemen en zo weer voor een beter hydratatie zorgen. Deze stap mag je zeker absoluut niet overslaan als je last hebt van schilfers in je baard.

  Bij Julien Deluxe zijn we fan van de baardborstel van Clochard Deluxe:

 • 3 - Baard hydrateren na het wassen

  Zeker als je last hebt van schilfers is het aangewezen om na het wassen, dus niet dagelijks, een baardconditioner te gebruiken die de huid en de haren voedt en van voldoende vocht voorziet.

  Bij Julien Deluxe zijn wij fan van de leave in conditioner van Pirates of the Barbertime:

 • 4 - Baard dagelijks voeden en hydrateren met een baardolie

  Het gebruik van baardolie gaat ervoor zorgen dat de huid onder je baardharen gehydrateerd wordt, waardoor uitdroging, en bijgevolg ook jeuk, irritaties en schilfers voorkomen kunnen worden. Baardolie gebruiken is de belangrijkste en onmisbare stap bij de verzorging van je baard. Zorg ervoor dat je de baardolie aanbrengt op een handdoek droge baard. Bij een nog te natte baard gaat de baardolie niet goed opgenomen worden. Gebruik een baardborstel of een baardkam om de olie goed over de volledige baard te verdelen.

  Lees meer over baardolie:

Baardolie voor hydratatie, tegen baardroos

Baardborstel en baardkammen

 • BELANGRIJK

  Wij zijn uiteraard geen dokter en hebben geen medische achtergrond, maar als de baardroos echt maanden blijft aanhouden, zelfs bij het heel nauwgezet volgen van onze tips en adviezen om dit juist te voorkomen en te verhelpen, dan adviseren wij om een dermatoloog te raadplegen. Misschien is er iets anders aan de hand en dan heb je daar tenminste zekerheid over.

 • Heb je na het lezen van onze tips en adviezen toch nog vragen? Neem dan contact met ons op en stel je vraag via info@julien-deluxe.com. Barbier Julien heeft vele jaren ervaring en gebruikt de producten elke dag in zijn eigen barbershop. Wij willen je niet zomaar een product verkopen; wij willen je helpen om de trotse eigenaar te worden van een prachtige baard, waar iedereen jaloers op is. Voor die onweerstaanbare aantrekkingskracht. Stel je vraag en hij zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.