Hoe gebruik ik het kleurenwiel bij de inrichting van mijn interieur?
Home / Interieur
Het kleurenwiel is een krachtig hulpmiddel voor iedereen die met kleur werkt, van grafisch ontwerpers tot interieurstylisten. Ook jij kan er gebruik van maken bij de inrichting van jouw interieur. Maar hoe gebruik je het kleurenwiel effectief om de juiste kleurencombinaties te maken? In dit artikel leer je de basisprincipes van kleurentheorie en ontdek je hoe je het kleurenwiel kunt inzetten om een harmonieuze en visueel aantrekkelijke interieurinrichting te creëren.
Hoe gebruik je het kleurenwiel voor je interieur: een gids voor een harmonieuze inrichting
-
Het kleurenwiel is een heel goede en handige hulp voor iedereen die op zoek is naar een harmonieus en visueel aantrekkelijk interieur. Het helpt je om kleuren voor je interieur te kiezen. Of je nu een ervaren interieurontwerper bent of gewoon je huis wilt opfrissen, het begrijpen van het kleurenwiel kan je helpen om kleurkeuzes te maken die een gevoel van balans en esthetische aantrekkingskracht in je interieur brengen. Dit komt van pas bij de keuze van muren, sierkussens, plaids, de zitbank, een fauteuil, een tapijt, vazen, tafellinnen, een poef, enz.
-
Wat is het Kleurenwiel?
Het kleurenwiel is een visuele weergave van kleuren, gerangschikt volgens hun chromatische relatie. Het is meestal verdeeld in primaire, secundaire en tertiaire kleuren:
- Primaire kleuren op het kleurenwiel: Rood, blauw, en geel. Dit zijn de drie basiskleuren. De voornaamste eigenschap van deze kleuren is dat ze origineel zijn. Ze kunnen m.a.w. niet aangemaakt worden door andere kleuren te mengen. De meeste andere kleuren worden wel gemaakt door het mengen van de primaire kleuren.
- Secundaire kleuren op het kleurenwiel: Secundaire kleuren zijn alle kleuren die gemaakt kunnen worden door menging van twee primaire kleuren. De belangrijkste secundaire kleuren zijn groen, oranje en paars of violet. Groen wordt gemaakt door het mengen van gelijke delen geel en blauw. Oranje ontstaat bij het mengen van gelijke delen rood en geel. En bij het mengen van rood en blauw krijg je paars, ook wel violet genoemd.
- Tertiaire kleuren op het kleurenwiel: Kleuren die ontstaan door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur, zoals rood-oranje, gevormd door rood (primair) te mengen met oranje (secundair) of blauw-groen, ontstaan door blauw (primair) te mengen met groen (secundair). Je kan ook stellen dat tertiaire kleuren gevormd worden door drie primaire kleuren. Twee primaire kleuren hebben de secundaire kleur gevormd en dan wordt er nog een derde primaire kleur gemengd. Twee van die drie primaire kleuren kunnen dezelfde zijn, maar dit hoeft niet. Bijvoorbeeld opnieuw het blauw-groen, ontstaan door blauw (primair) te mengen met groen (secundair), of dus m.a.w. blauw (primair) te mengen met blauw (primair) en geel (primair), want groen wordt gevormd door blauw en geel. Bruin is een tertiaire kleur die kan bekomen worden door rood (primair) en groen (secundair) te mengen. Dit komt op hetzelfde neer als rood (primair) met geel (primair) en blauw (primair) te mengen. Je kan eindeloos veel tinten bruin maken door de mengverhouding van deze drie primaire kleuren te wijzigen.
-
Violet (paars)
- Secundaire kleur
- Rood + blauw
- Koude kleur
-
Roodviolet
- Tertiaire kleur
- Rood + violet
-
Rood
- Primaire kleur
- Warme kleur
-
Roodoranje
- Tertiaire kleur
- Rood + oranje
- Warme kleur
-
Oranje
- Secundaire kleur
- Geel + Rood
- Warme kleur
-
Geeloranje
- Tertiaire kleur
- Geel + oranje
- Warme kleur
-
Geel
- Primaire kleur
- Warme kleur
-
Geelgroen
- Tertiaire kleur
- Geel + groen
-
Groen
- Secundaire kleur
- Geel + Blauw
- Koude kleur
-
Blauwgroen
- Tertiaire kleur
- Blauw + groen
- Koude kleur
-
Blauw
- Primaire kleur
- Koude kleur
-
Blauwviolet
- Tertiaire kleur
- Blauw + violet
- Koude kleur
Welke kleurencombinaties voor mijn interieur? Krijg inzicht in het gebruik van kleuren in je interieur met behulp van het kleurenwiel
-
Nu je de drie soorten kleuren kent, primaire, secundaire en tertiaire, kun je leren hoe deze kleuren werken via de kleurencirkel. Op die manier kan je de kleurencombinaties kiezen die van jouw interieur een harmonieus geheel maken. We onderscheiden volgende categorieën van kleuren:
-
Complementaire Kleuren = tegengestelde kleuren in een interieur
Complementaire kleuren op het kleurenwiel zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel, zoals blauw en oranje, violet en geel of rood en groen. Het zijn tegengestelde kleuren. Deze kleurencombinaties creëren een sterk contrast en brengen energie in een interieur. Naast elkaar hebben ze een sterke, opvallende en intensieve uitwerking. Ze zijn ideaal voor blikvangers en accentstukken in een interieur of om een opvallend element te creëren in een verder neutraal interieur. Je mag er zeker niet mee overdrijven want deze kleurencombinaties worden toch vaak als onaangenaam ervaren. Een variant op de complementaire kleuren zijn de verdeeld complementaire kleuren. Dit zijn niet de complementaire kleuren zelf maar de naastliggende kleuren in de kleurencirkel. Zo kan je veel meer combinaties maken met minder opvallende kleuren.
Tip: Gebruik complementaire kleuren met mate in je interieur. Bijvoorbeeld, als je muren neutraal zijn, kun je complementaire kleuren introduceren via accessoires zoals sierkussens, kunstwerken of een opvallende fauteuil.
-
Monochromatische Kleuren in een interieur
Monochromatische kleuren op het kleurenwiel bestaan uit verschillende tinten, schakeringen, en tonen van één enkele kleur. Dit zorgt voor een zeer samenhangende en serene uitstraling van een interieur. Bijvoorbeeld, je kunt verschillende tinten blauw gebruiken om een kalme en rustgevende sfeer in je slaapkamer te creëren.
Tip: Voeg textuur toe in een monochromatisch schema om het interieur visueel interessant te houden. Denk aan een mix van zachte stoffen, hout, en glas in dezelfde kleurtoon.
-
Hier zie je een voorbeeld van de complementaire kleuren blauw en oranje: een blauwe fauteuil met een fel oranje sierkussen
-
Een voorbeeld van monochromatische kleuren in een slaapkamer met verschillende tinten blauw en verschillende texturen voor het bed, de muren, sierkussens, een plaid, vazen, de fauteuil en de bloemen.
-
Analogische Kleuren = naast elkaar liggende kleuren in een interieur
Analogische kleuren zijn kleuren die naast elkaar liggen op het kleurenwiel en goed bij elkaar passen in een interieur, zoals blauw, groen en blauwgroen. Ook bijvoorbeeld geel en geeloranje zijn analogische kleuren. Ze liggen namelijk naast elkaar op het kleurenwiel. Deze combinaties zorgen voor een harmonieuze en ontspannen sfeer in een interieur omdat de kleuren nauw verwant zijn. Deze schema’s werken goed in ruimtes waar rust en comfort belangrijk zijn, zoals woonkamers en slaapkamers.
Tip: Voeg een neutrale kleur toe, zoals wit of grijs, om te voorkomen dat de ruimte te overweldigend wordt. -
Triadische Kleurencombinaties in een interieur
Een triadisch kleurenschema op het kleurenwiel bestaat uit drie kleuren die gelijkmatig verdeeld zijn over het kleurenwiel, zoals rood, geel en blauw. Deze combinatie is levendig en dynamisch, en zorgt voor een harmonieus samenspel in een interieur. Deze combinaties zijn perfect voor speelse en energieke ruimtes zoals kinderkamers of creatieve werkplekken.
Tip: Gebruik één kleur als dominante tint en de andere twee als accentkleuren om een gebalanceerde look in het interieur te behouden.
-
Deze foto toont een voorbeeld van een triadische kleurencombinatie in een kinderkamer met blauw als hoofdkleur en geel en rood als accentkleuren. Vind je dit too much, te overweldigend? Vervang dan een aantal rode en gele elementen door blauwe. Zo kan je bijvoorbeeld alle schuiven in de kasten dezelfde tint blauw nemen. De rode en de gele kussens zou je kunnen vervangen door blauwe. Tenslotte kan je de rode muur ook geel of blauw maken.
-
Ook dit is een kinderkamer met triadische kleurencombinatie van blauw, rood en geel. Als je dit nog steeds te overweldigend vindt, kan je ook hier de muren in één tint blauw verven. Je kan het tapijt in één tint blauw nemen en eventueel de kussens allemaal in dezelfde kleur, bijvoorbeeld allemaal geel. Met deze interieur ideeën willen wij gewoon laten zien hoe de combinaties van kleuren werken.
-
Hier zie je een variant van een complementaire kleurencombinatie met geel en blauw. Ook in dit interieur kan je het effect afzwakken door bijvoorbeeld het tapijt in één kleur blauw te nemen. wij zouden dan opteren voor het iets donkerder blauw dan de muren.
-
Een voorbeeld van een slaapkamer met grijs beddengoed en sierkussens, een plaid en een fauteuil in analogische kleuren blauw, groen en blauwgroen voor een harmonieus geheel.
-
Warme en Koude Kleuren in een interieur
Kleuren worden vaak ingedeeld volgens hun temperatuur: warm (zoals rood, oranje en geel) of koud (zoals blauw, groen en paars). Warme kleuren brengen energie en gezelligheid in een interieur, terwijl koele kleuren een gevoel van rust en kalmte geven. In een ruimte wekken koele kleuren een gevoel van afstand op, terwijl warmere kleuren een gevoel van nabijheid opwekken. Door het juiste evenwicht te vinden tussen warme en koele kleuren kun je een interieur creëren dat zowel uitnodigend als ontspannend aanvoelt. Bovendien is het zo dat kleuren een warme en een koude variant kunnen hebben. Een kleur wordt warmer naarmate er meer geel in de verf zit. Meer blauw in de verf zal een kleur kouder maken.
Tip: Als je een ruimte hebt met veel natuurlijk licht, kun je koele kleuren gebruiken om het licht te temperen. In een kamer met weinig licht kunnen warme kleuren juist zorgen voor een gezelligere sfeer in het interieur. -
Neutrale Kleuren in een interieur
Neutrale kleuren, zoals wit, grijs, beige en zwart, spelen een cruciale rol in elk kleurenpalet. Ze kunnen dienen als achtergrondkleuren die de andere kleuren laten opvallen, of als verbindende kleuren die verschillende tinten in een interieur samenbrengen.
Tip: Gebruik verschillende nuances van neutrale kleuren in texturen en materialen om diepte en interesse toe te voegen aan je interieur.
Hoe het kleurenwiel praktisch gebruiken voor de inrichting van je interieur?
-
Je kan een fysiek kleurenwiel ook kopen zodat je nog veel meer mogelijkheden zult ontdekken om van je interieur een harmonieus geheel te maken. Dit kleurenwiel is een draaischijf met een voorkant en een achterkant. Door de schijf van het kleurenwiel te draaien zie je welke kleuren je moet gebruiken om tot een gewenste kleur te komen. Op het kleurenwiel wordt de werking ervan goed uitgelegd. Experimenteer met het kleurenwiel. Draai de schijf van het kleurenwiel en laat je verrassen door de mogelijkheden ervan. Samen met de kennis die je in dit artikel over het kleurenwiel kan leren, zal je jouw interieur kunnen inrichten tot een harmonieus interieur, waar het aangenaam thuiskomen is.
-
De voorkant van het kleurenwiel
Op de voorkant van het kleurenwiel kan je zien welke kleur er ontstaat door het mengen van bepaalde kleuren. Zo zal je bijvoorbeeld zien dat je de groen bekomt door het mengen van geel en blauw. Draai hiervoor de schijf van het kleurenwiel zodanig dat het vak "geel toevoegen" of "adding yellow" terechtkomt onder de blauwe kleur en dan zie je in het venster op het kleurenwiel groen verschijnen.
-
De achterkant van het kleurenwiel
Op de achterkant van het kleurenwiel ga je zien welke kleur er ontstaat wanneer je een bepaalde kleur met wit (tint), grijs (tone) of zwart (shade) mengt. De kleuren op het kleurenwiel zijn de basiskleuren. Door wit, grijs of zwart aan deze basiskleuren toe te voegen kan je deze basiskleuren veranderen. Je kan de kleur lichter maken door wit toe te voegen. Deze lichtere kleuren worden tints genoemd. Je kan een kleur afzwakken door er grijs aan toe te voegen. Deze afgezwakte kleuren worden tones genoemd. Tenslotte kan je de kleur donkerder maken door er zwart aan toe te voegen. Deze donkerdere kleuren worden shades genoemd.
Doe hier nog meer kennis en inspiratie op voor de inrichting van jouw interieur
-
- Hoe maak je het gezellig in huis?
- Hoe creëer je een industriële look in je interieur?
- Hoe creëer je een interieur in Ibiza stijl?
- Hoe creëer je een interieur in Bohemian-stijl?
- Hoe style je een gezellige eetkamer?
- Hoe style je een gezellige en functionele keuken?
- Hoe style je een gezellige en functionele badkamer?
- Hoe style je een gezellige slaapkamer?
- Hoe style je een gezellig terras?
- Hoe style je een gezellige woonkamer?
-